UPUTE ZA TISAK - sfdigital.hr
Systema frontis je vaš poslovni suradnik, partner i prijatelj. Systemu čini tim stručnjaka (tzv. sistemci) koji će učiniti apsolutno sve što je u njihovoj moći kako bi vam ispunili sve vaše tiskarske želje. Ako nam ne vjerujete - ne morate, ali možete provjeriti ;)
upute, tisak, cmyk, napust, bleed, rezanje, dorada, slanje, priprema, pdf, crna, boja, perforacija, biganje, uv, dizajn
15327
page,page-id-15327,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-7.9,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9.1,vc_responsive

UPUTE ZA TISAK

  1. Pravilni format za tisak?

Točan odgovor je PDF, uvijek PDF. Duboko cijenimo vaš trud i vaše znanje Painta, Worda i Powerpointa no to nisu formati za tisak, PDF je – vjerujte nam na riječ.

 

  1. Što je to napust i zašto ga treba imati?

Svaki dokument za tisak treba imati 3mm napusta sa svih strana – to je „višak“ izvan okvira vašeg dokumenta. Prisjetite se samo rezanja i slaganja raznih kolaža, oštrice škara nikada nisu išle na sami rub vizuala, već smo uvijek malo „ulazili“ u boju – e, to je napust!

 

  1. Udaljenost elemenata od ruba formata?

Udaljenost  vaših elemenata od ruba formata ovisi o vizionaru koji čuči u vama, ali minimalna udaljenost koju se treba ispoštovati je 3mm.

 

  1. Kvaliteta fotografija sa facebooka je OK?

Ne, nije! Nikako nije! Zašto bi itko to ra…khm. Naime, većina online servisa kao što je i facebook, smanjuje kvalitetu vaših fotografija. Kako bi vaša umjetnička fotografija labuda na jezeru u suton bila besprijekorno oštra i savršeno tonirana,  prvo morate imati odlični fotoaparat, ali mogu se tiskati i manje profesionalne fotografije – nećemo vam zamjeriti. Fotke moraju biti u rezoluciji 300 dpi i u CMYK sustavu boja.

 

  1. Crna boja? Zar crna nije crna?

Vjerovali ili ne, ali ima različitih vrsta crnih boja. Ona koja nama treba za tisak je crna koja ima 100% crne boje iz CMYK sustava (0,0,0,100). Da pojasnimo: C je Cyan, M je Magenta, Y je Yellow, a K je Black.

 

  1. Oznake za doradu?

Svaka oznaka za perforaciju, biganje, UV lak ili neku sličnu magiju koju želite mora biti označena spotnom bojom kako bismo znali što se tiska, a što označava doradu.

 

  1. Što da radim s pripremom koja ima više stranica?

Nemojte nam pomagati s montažom i pošaljite pripremu kao jedan dokument u kojem stranice idu redom od naslovne do zadnje, za sve ostalo ćemo se mi sami pobrinuti.

 

  1. Moja priprema ima zilijon megabajta, što da radim?

Kao prvo, vjerojatno ste nešto krivo napravili, a kao drugo, velike dokumente nam možete slati putem wetransfera, jumbomaila ili sličnog servisa koji podržava slanje „teških“ dokumenata.